Sätt er i skolbänken, journalister

Posted on 14. Sep, 2008 by in Uncategorized

I hela debatten kring TPB och Arboga-bilderna saknar jag en fråga.

Vad kan journalister egentligen om internet och teknik?

Inte så mycket, förstår man när Peter Sunde beskriver de frågor han bombarderas med av Sveriges journalister, från TV4 till SVT:s Janne Josefsson.

Hade dessa journalister haft grundläggande kunskap om hur en fildelarsajt fungerar hade det varit svårt för dem att hålla fast i den vinkel som nu valsat hela mediesverige runt. För TPB är ingen redaktion som publicerar utvalt innehåll, så som många medier beskriver det.

Jag har själv stött på denna okunskap som journalist och sett hur det sänkt nivån på debatten och kvalitén på det som rapporteras. När jag gjorde ett av de första rikssända reportagen om Facebook för P1 Morgon så hade jag i vanlig ordning förberett välresearchade frågor till programledaren som stöd för den efterföljande intervjun med Fredrik Wass. Döm om min förvåning när de frågor som sedan ställdes i direktsändning var i stil med “men vad gör ni då på Internet?” och “Vill ni inte träffas på riktigt?”.

Det här var kanske de mest relevanta frågorna ur programledaren perspektiv, som i övrigt är en mycket professionell kollega som jag respekterar på alla sätt. Men för de hundratusentals svenskar som sedan några månader hade gått med i FB eller hängt i åratal på Lunarstorm måste de ängsliga frågorna bekräftat bilden av gammelmedia som hopplöst efter i den digitala utvecklingen.

På redaktionsmötet efteråt tog jag upp en diskussion kring att man måste hålla en rapporteringsnivå kring Internet som tar debatten vidare bortom moralpaniken gränser. Men för att lyckas med det krävs kunskap.

Men rapporteringen kring TPB avslöjar att kunskapsnivån inte höjts särskilt mycket sedan dess. Hade SVT Debatts redaktion haft bättre internetkunskaper skulle de inse vilken absurd diskussion de försökte föra. Att anklaga Pirate Bay för vad deras användare laddar upp är delvis som att anklaga Posten för att någon skickar en brevbomb.

Anders Mildner, en av få journalister som kombinerar ett genuint internetkunnande med god journalistik slår huvudet på spiken när han skriver:

“Den främsta anledningen till att politiker och väljare nu rusar till förbudsskyltarna är faktiskt inte att fildelningen finns och används, utan att de journalister som arbetar inom traditionell media, som press, radio och tv, inte tar sitt ansvar och inte sköter sitt jobb.”

Att sätta sig in i vad man rapporterar om ingår i en journalists jobb. Först när kunskapsnivån inom journalistkåren höjts kommer vi att se ett lyft i rapporteringen kring nätet. Den låga nivån som många medier håller just nu innebär två risker. Dels riskerar man att föra vidare sin okunskap, rädsla och underliga konsekvensbeskrivningar till allmänheten. Dels riskerar man att tappa i anseende hos en stor och internetvan publik som redan nu hyser ett dalande förtroende för traditionella nyhetsmedier.

Om redaktionerna värnar om sin allmänbildande uppgift och sitt rykte är det helt enkelt dags att läsa på om fildelning, sökmotorer, bloggosfär och långa svansen.

Och det finns inga ursäkter längre. Det är dags att skaffa grundläggande kunskaper om det verktyg som nära nittio procent av svenska folket använder sig av, varje dag.

9 Responses to “Sätt er i skolbänken, journalister”

 1. […] Uppdatering: Och de sista självande timmarna av veckan tog Kristin Heinonen i med allt hon hade och skrev den här lysande postningen, relaterad till The Pirate Bay, Offentligheten i Sociala Medier och Journalistutbildningen. […]

 2. Jenefeldt

  15. Sep, 2008

  Anders Mildner har så rätt! De flesta svenskarnas syn på fildelning och TPB baseras på mediernas felaktiga rapporteringar. Jag tror samma sak gäller med FRA. Jag skulle aldrig kunna rösta för eller emot baserad på skräckrubrikerna i Aftonbladet. Det mest skrämmande att det är så många om, utan något som helst kritiskt tänkande, faller pladask för tidningarnas innehåll.

  (Samma sak du beskriver att journalister behöver mer kunskap kring ämnet de rapporterar om, skulle svensken behöva kunskap kring hur FRA fungerar. Hur fungerar FRA? Vad “scannas” av? Hur sker det? etc.)

 3. […] What’s Next-värden Kristin Heinonen skriver om journalisternas okunskap med anledning av Pirate Bay och förundersökningen i Arboga-målet: […]

 4. […] Relaterat: What’s Next ger journalsiternas teknikkunskaper en omgång. Taggar: fra, integritet, oscar swartz, övervakning […]

 5. Anonym

  21. Sep, 2008


  Att anklaga Pirate Bay för vad deras användare laddar upp är delvis som att anklaga Posten för att någon skickar en brevbomb.

  Njea, det är väl som att anklaga en organisation som kallar sig Bombposten för att distribuera bomber på begäran från sina medlemmar. Bombposten kan alltid säga att hade inte de gjort det så hade någon annan gjort det, men de heter ju ändå BOMBposten.

  Det finns väl en anledning till att det heter PIRATE bay, antar jag.

  Bara en liten anmärkning på denna enskilda detalj. 😉

 6. Anonym

  21. Sep, 2008

  Aha, sorry, det handlade tydligen om döda barn eller något, inte just om piratkopierat matieral i detta fall. Hade missat bakgrunden.

 7. johan

  22. Sep, 2008

  Det är nog oftast inte bara frågan om journalistens kunskap i ämnet, utan minst lika stor del läsarens kunskap, samt journalistens förväntade kunskap hos läsaren.
  För folk som använder sig av t.ex. Facebook eller TPB dagligen så är det självklart vad det är och varför det finns, men om journalisten ska förklara detta för en publik som inget kan om detta så blir inte frågorna vad den initierade hade önskat

  Sen får man alltid vara medveten om att journalister inte alltid är intresserade av ge en bra och korrekt bild av allt eftersom det kanske år stick i stävmed deras syfte. Att både ge läsaren kunskap och sen få dom att ta ställning för det journalisten vill är inte alltid så enkelt, bättre ge en ledande och inte alltid så korrekt bild av saker för sen leda dom till önskad åsikt.

 8. Kristin

  22. Sep, 2008

  @Johan:
  Jag är inte så övertygad som du att journalister vill pusha sina läsare till en viss åsikt i detta fall. Om journalisten vet att vinkeln är slirig men kör i alla fall för att få en bättre story är det såklart inte alls bra. Men jag tror tyvärr att det i de allra flesta fall handlar om okunskap.

 9. […] offentlighetsprincipen diskuteras i ljuset av den nya teknikens distributionsmöjligheter, samt av Tomas Wennström som tycker att journalister skall sätta sig i skolbänken för att lära sig mer om Internet och […]

Leave a Reply