Öppen offentlig data är bättre än stängd

Posted on 28. Mar, 2010 by in Uncategorized

I fredags deltog jag i ett seminarium om öppen offentlig data, arrangerat av Finansdepartementet och Handelskammaren. På plats var bland annat minister Mats Odell, SMHI:s ställföreträdande generaldirektör Tord Kvick, Lantmäteriets generaldirektör Stig Jönsson och Joakim Jardenberg. Jag var inbjuden i egenskap av grundare av vädertjänsten Vackertväder.se. Vi använder oss av norsk öppen data.

Jag pratade bland annat om varför öppen offentlig data är bättre än stängd till den här bilden:

Sverige sitter på en guldgruva av offentlig data. Lantmäteriet och SMHI är två myndigheter som producerar terrabyte efter terrabyte av samhällsnyttig data. Men det finns inte en chans att de anställda på myndigheterna hinner tänka ut allt innovativt som går att göra av denna data, än mindre erbjuda det som tjänster.

Ju lägre pris på offentlig data, desto fler kan innovera kring den. Om priset går mot noll och de offentliga databaserna blir tillgängliga för den långa svansen av kreativa företag och individer, då är chansen större att riktigt bra tjänster utvecklas. Varför? Fler hjärnor, helt enkelt. Med fri offentlig data får fler smarta personer möjlighet att klura på vad som går att göra med vårt gemensamma databerg. Några kommer att komma på något riktigt bra. Eller med andra ord: Ju fler kockar, desto större chans att någon lagar en god soppa.

Teorin om den långa svansen går ju ut på att summan av svansen, är större än summan av grafens huvud. Och precis så tror jag att det blir om offentlig data släpps fri. Den enskilda aktören i den långa svansen har inte så stora innovationsmuskler. Men summan av innovationskraften i den långa svansen, den kommer att vara lika stor eller större än den innovationskraft som i dag finns i grafens huvud, hos dagens aktörer.

Det finns stora samhällsvinster att hämta för Sverige och dess medborgare om den offentliga datan släpps fri. Öppet är bättre än stängt.

Här ser du hela min presentation:

8 Responses to “Öppen offentlig data är bättre än stängd”

 1. chris Jangelöv

  28. Mar, 2010

  När Gordon Brown häromdagen talade om Storbrittaniens IT-politik så skissade han en framtid som bygger på öppen och tillgänglig data. Bortsett från all myndighetsdata så kommer det också att bli ett krav på att alla trafikoperatörer (bussar, tåg osv) måste tillgängliggöra såväl hällplatskoordinater som tidtabeller som data för andra att vidareföräldla. http://j.mp/91Xlo3

 2. […] Thomas Wennström, Mr Sweden Social Web Camp, var också där och det med den äran: […]

 3. […] Öppen offentlig data är bättre än stängd […]

 4. […] SMHI gjorde sitt bästa för att förklara hur de ska lätta på förlåten. Men showen stals av Tomas Wennström, grundare av vackertvader.se. Två lagom kaxiga budskap från honom till myndigheterna: andra gör […]

 5. Magnus

  29. Mar, 2010

  Var på plats och hörde din lysande presentation.
  Många bra poänger i ett intressant ämne.
  Lycka till med dina siter.

 6. […] Öppen offentlig data är bättre än stängd […]

 7. Annelie Wiberg

  30. Mar, 2010

  Karlshamns Kommun kan med stöd av projekt X-Ovation göra en resa mot öppen data och öppen konversation, det finns en praktik som gör det möjligt att förstå hur en sedan resa kan uppfattas och förstås genom olika berättelser och HUR berörda och engagerade gör för att ta sig framåt.

 8. Johan Söderberg

  03. Apr, 2010

  hear hear… bra inlägg i debatten Tomas

Leave a Reply