Traditionella medier och fildelning – NRKbeta och Sydsvenskan

Posted on 08. Feb, 2009 by in old media, web2.0

Traditionella medier börjar inse att tekniken bakom fildelning inte är olaglig, utan tvärtom kan användas som en effektiv distributionskanal.

Tack vare sin experimentverkstad för nya medier NRKbeta var NRK första mediehus i världen att prova att distribuera ett TV-program med hjälp av torrents.

Det omåttligt populära naturprogrammet Nordkalotten 365 har sedan dess laddats ner 150 000 gånger, till den facila kostnaden av 1.700 norska kronor, utan några tekniska problem. Jag fick en pratstund med NRKbetas Eirik Solheim om idén, reaktionerna och varför fildelningsteknik är en smidig, billig och flexibel distributionskanal för traditionella medier.

Det är särskilt intressant att lyssna på Eirik efter att Sydsvenskan idag publicerat sitt temanummer om fildelning och upphovsrätt, en reportageserie de först la ut i Beta-version på Pirate Bay.


Play

10 Responses to “Traditionella medier och fildelning – NRKbeta och Sydsvenskan”

 1. Elisa

  09. Feb, 2009

  Ganska roligt att Eirik berättar om att det är svårt med musikrättigheterna när man hör musiken spelas i bakgrunden som Whats Next helt säkert inte har rättigheterna till heller! Vilket pirateri!

 2. Martin Thörnkvist

  09. Feb, 2009

  Mkt intressanta poänger. Satt också och tänkte på musiken; hur bra den var. Sen insåg jag att det var inspelat på efterfesten och jag var DJ, haha.

 3. Kristin Heinonen

  09. Feb, 2009

  @Elisa: Ja, så går det när det helt enkelt är för kallt att stå ute och intervjua och enda alternativet är en nattklubb… 🙂

  @Martin Thörnkvist: Finns mycket i Eirik Solheims resonemang som är värt att fundera på, inte minst den ekonomiska aspekten. Och visst var musiken bra!

 4. Carl-Johan Sveningsson

  09. Feb, 2009

  Vad kul det är att höra om några konventionella aktörer som ger bort något gratis på ett innovativt sätt!

 5. Kristin Heinonen

  10. Feb, 2009

  @Carl-Johan: Kul att du gillar intervjun! Sedan är ju NRK public service, så mycket av deras material finns ju redan tillgängligt “gratis”, vilket borde ge dem större frihet att experimentera med distributionsformer.
  Jag tror att det är betydligt svårare för kommersiella aktörer att ta ett liknande steg.

 6. […] TPB. I ljuset av förra blogposten om att allt fler traditionella medier börjar se potentialen i fildelning som distributionskanal, är det intressant att notera att P3 kommer att sända en sex timmar lång extrasändning på […]

 7. Björn Lilja

  12. Feb, 2009

  @Kristin – Verkligen intressant och bra intervju! Har gått runt och tipsat varenda kollega om What’s Next idag känns det som. 🙂

 8. […] Og som vanlig prøver vi å linke til eller publisere det vi gjør av intervjuer og uttalelser. Dere finner lydfilen og en kort artikkel på whatsnext. […]

 9. Kristin Heinonen

  13. Feb, 2009

  @Björn Lilja: Tack, det värmer!

 10. […] Next har gjort en spännande podcast där de talat med Erik Solheim från NRKBeta om traditionella medier och fildelning. Och där lämnar vi TPB för den här veckan, men […]

Leave a Reply