Jordbävning i Skåne, och på nätet

Posted on 16. Dec, 2008 by in Uncategorized

Vaknade i morse 06.20 av att huset skakade. Bekräftelsen på att det inte bara är vårt hus som rasar får jag på Jaiku. Joakim Jardenbergs jaik nedan. Här är en annan tråd, och min jaik.

Ingen av tidningarna har skrivit något. Men på Twitter är det också många som känt skalvet.

TwitScoop syns hur antalet tweets med ordet eartquake snabbt ökar efter skalvet.

TwitScoops automatiska analys av vad som skrivs just nu, visar att ordet earthquake bubblar upp som det mest diskuterade ämnet just nu.

Aftonbladet är den första tidningen i Sverige med att lägga ut nyheten.

Sydsvenskan är inte snabbast, men får en otrolig respons i kommentarsfältet. Bara tio minuter efter att artikeln publicerats har flera hundra personer kommenterat. En stund senare är antalet vittnesmål uppe i 500.

12 Responses to “Jordbävning i Skåne, och på nätet”

 1. Fredrik

  16. Dec, 2008

  En fin illustration över hur nya och gamla medier funkar och hur överlägsna de nya är. °-°

 2. […] på Mindpark skrev det här inlägget på Jaiku precis när det hände och Thomas Wennström på What’s Next har sammanfattat några intressanta följder av kombinationen jordbävning och sociala […]

 3. […] på What’s Next har skrivit en mycket bra sammanfattning över rapporteringen om skalvet i morse. Vi känner igen det hela från händelserna i […]

 4. […] What’s Next » Jordbävning i Skåne, och på nätetWhat’s next har gjort en bra sammanfattning om hur sociala medier var snabbare nyhetsförmedlare än vanlig media vid jordbävningen i Skåne på tisdagsmorgonen. […]

 5. […] What’s Next » Jordbävning i Skåne, och på nätet […]

 6. lisa

  17. Dec, 2008

  det förvånade mig igår att det inte ens kom en snabb nyhet om att något ens hänt. jag kan förstå att man vill vänta in någon slags information men det tog Sydsvenskan nästan 1 timme att ens yttra sig. Skånskan var något snabbare men verkade göra en fuling med att skriva ut “fel” tidpunkt på artikeln. den fanns inte där när jag hade skrivit mitt inlägg och sökt runt på alla sidor.

 7. De nya sociala “medierna” är fantastiska. Och man skulle kunna vända på resonemanget och hävda att det vore väl skräp om inte någon på Jaiku eller Twitter lyckas få ut ett par rader innan de etablerade tidningssajterna kan lägga ut en text.

  Jag menar, “Oj, det skakar! Vet nån vad det va?” är ju inte en nyhet. Däremot en bra signal om att något kanske hänt. Det viktiga för de etablerade medierna är att ha koll på de nya kanalerna, etablera en närvaro där och plocka upp det som kan platsa på nyhetssajterna eller i tidningen.

  De sociala medierna och de etablerade nyhetssajterna fyller helt enkelt olika funktioner. De sociala medierna är en väldig resurs för “gammelmedia”, om man kan ta vara på dem. Men just genom att sätta en nedre kvalitativ gräns för vad som är “nyheter” har tidningssajterna också en roll.

 8. Arhammar

  17. Dec, 2008

  @Fredrik. Jag tror man inte ska dela upp media i nya och gamla. (När det gäller jordbävningen så var ju TV2 först). Är TV2 gammalt media, medelgammalt media eller nytt media?Det är mer rättvist att dela upp det hela i nya och gamla mediavägar i så fall. Internet är en ny väg vi kan gå. Den kan både nya och gamla medieaktörer använda, var för sig eller samtidigt. Som TV2.

 9. Martin

  18. Dec, 2008

  Intressant!

  Nu kan man också köpa t-shirten 🙂

  http://skane.spreadshirt.net/

 10. […] var Twitter.. Det var inte TT som var först med information om jordbävningen i Skåne, det var Jaiku. Lyssna på mig nu, du kommande 365 dagar av framgång, välstånd och mikrobloggsförståelse. […]

 11. Jetmira

  09. Jan, 2009

  Så det var inte bara jag som bloggade om vad jag misstänkte var en jordbävning bara några fåtal minuter senare … 😛

  http://fishf00d.wordpress.com/2008/12/16/jordbavning-i-malmo/

 12. Jordbävning i Skåne

  15. Jul, 2009

  […] på Mindpark skrev det här inlägget på Jaiku precis när det hände och Thomas Wennström på What’s Next har sammanfattat några intressanta följder av kombinationen jordbävning och sociala medier. Comments [0]Digg […]

Leave a Reply