EU och bloggar – en update

Posted on 24. Jun, 2008 by in Uncategorized

I själva betänkadet från EU-parlamentet översatt till svenska kan man läsa flera reko synpunkter överlag, som att värna pluralismen inom media. So far, so good.

Men frågan är hur EU i praktiken skulle genomföra nedanstående förslag utan att det innebär någon form av formell registrering:

“Man rekommenderar att den rättsliga ställningen för författare och utgivare av bloggar i olika kategorier klargörs samt att intressen offentliggörs och frivillig klassificering av bloggar görs”.

Vänta lite här. Vem skulle frivilligt registrera och klassificera en blogg? Alla bloggare, upp med en hand!

Jag kan på förhand presentera en registreringsmall (frivilligt såklart) som dessutom passar in på en majoritet av bloggosfären:

“Jag heter………… och intresset med att driva denna blogg, som jag härmed offentliggör, är att utöva min grundlagsskyddande rättighet att skriva om allt från mina privata IKEA-besök till vad jag tycker om tv/politiker/EU/smörgåstårta/kärlek. Jag klassificerar min blogg som “vardagsbetraktelser”.

Skämt åsido.

De underliga formuleringarna kring bloggar i rapporten väcker långt mer frågor än svar. Har någon som bidragit till detta betänkande någonsin själv bloggat? Vet de inte om att det ofta är legio inom bloggvärlden att berätta lite om sig själv och sina ståndpunkter och att länka till sina källor? Räknar de in mikrobloggar i detta?
Hur man sen skulle agera gentemot bloggportaler som ligger utanför EU är en annan pikant fråga.

Det rapportförfattaren INTE fått om bakfoten är däremot följande konstaterande:

“Mediekompetensen hos Europeiska unionens medborgare är lägre än önskvärt och förståelsen för behovet av mediekompetens är låg.”

Vad sägs om en bloggkurs i EU-parlamentet till att börja med?

P.S: EU vill gärna höra vad bloggare tycker om det här förslaget. Via mail, lite old school, men ändå. 

Leave a Reply