Coolt, Claes!

Posted on 05. May, 2008 by in Uncategorized

I förra veckans avsnitt av What´s Next in New Media diskuterade panelen SVT:s Play Rapport och TV4:s nyhetskanalen.se. Redan i det snacket lyftes de fördelar med Play Rapport fram som gör att sajten slår nyhetskanalen.se på fingrarna: enkelhet, tydlighet och inte minst möjligheten för vem som helst att bädda in nyheter på sin blogg.

Att våga lita till kraften i sociala medier är ett nytt sätt för public service att nå ut till sin omvärld. Jag funderade länge på varför jag känner en sådan obeskrivlig lättnad över att SVT dragit upp rullgardinen och skådat webbljuset.

Orsaken är nog att när ens hjärta klappar extra varmt för public service så har det varit närmast hjärtskärande att se hur både SVT och SR halkat allt mer på efterkälken när det gäller distribution på webben och interaktion med publiken.

Så när nu SVT släpper sargen och låter alla som vill hjälpa till att sprida och diskutera nyheter så fylls jag av en lättnadskänsla i nivå med när pionjärpedagogen Anne Sullivan äntligen hittade ett sätt att kommunicera om omvärlden för dövblinda Helen Keller. Nu! Fattar! De! Äntligen!

När SVT dessutom låter ett av sina creddigaste namn maila bloggosfären så blir det hela ett skolboksexempel på hur man bygger relationer med bloggare. Välriktade mail som ger mervärde till bloggaren – in your life, not in your face. Marknadsföring? Ja visst, men detta är marketing 2.0, en marknadsföring som sker lika mycket på avsändarens som på mottagarens villkor. Nu hoppas jag bara att Claes också engagerar sig i en konversation med bloggarna, och inte bara pratar åt ett håll.

Precis som Martin Jönsson påpekar så känns detta som ljusår från den tid då SVT verkade livrädda för att sprida sitt material i andra kanaler än sina egna. Vilka det nu än är som är Rapports Anne Sullivan så ger de SVT ett nytt språk och tillgång till en ny värld.

Det kan bara få en konsekvens – att allt fler kan och vill se SVT:s nyheter.

Coolt, Claes!

Leave a Reply