Arbeta där du är – “härarbete” med kreativitetsexperten Fredrik Härén

Posted on 14. Jun, 2007 by in Uncategorized

Arbeta där du är, och inte på kontoret. Det tycker kreativitetsexperten Fredrik Härén, som sålt sin lägenhet i Sverige och nu jobbar från caféer och barer i Peking, Hong Kong och Singapore.

Med laptop och mobiltelefon är det ju idag inga problem att lämna kontoret, eller kanske landet, för att en kortare eller längre tid jobba på resande fot. Trots det, är det få som ännu släppt sargen.

Synd, tycker Fredrik Härén som i dagens What’s Next slår ett slag för att härarbeta. Härarbeta är ett koncept som hans brorsa Teo myntat, och som Teo skrev en bok om när han bodde i Zimbabwe. Grundidén är att man ska jobba där man är som mest kreativ. Från en bar, ett bibliotek eller en strand i Thailand.

Ska du till Florida två veckor – boka tre, och jobba den första veckan, föreslår Fredrik. Eller köp ett lågprisflyg och jobba borta några dagar.
Själv lever Fredrik som han lär. När What’s Next träffar Fredrik Hären sitter han i bar- och cafédistriktet Hohai i Peking. Fredrik dricker en kaffe på en brygga vid en av sjöarna i området och går igenom sina mejl.

I den här inspirerande podcasten samtalar What’s Next med Fredrik om hur man “härarbetar” i praktiken, och om alla de invändningar som konceptet ofta möter.

Dessutom ger Fredriks vision om härarbete en inblick i hur många kanske kan komma att leva sina liv i en uppkopplad framtid.

Fredrik Härén har publicerat flera böcker om kreativitet och driver sidan interesting.org.

Play

8 Responses to “Arbeta där du är – “härarbete” med kreativitetsexperten Fredrik Härén”

 1. […] Fredrik Hären är kreativitetsexpert och har en hel del intressanta tankar om var man ska jobba någonstans. I stället för att jobba på kontoret, varför inte jobba där du befinner dig för tillfället. Så länge det finns hotspots och internetuppkoppling så borde det inte vara några som hlst problem att jobba från caféer och barer. Intressant tanke. Att åka bort några veckor och jobba i Spanien eller någon annanstans för att bli mer kreativ och trivas bättre med sitt jobb och arbetsmiljö. Lyssna på senaste Whats Next podcast och hör vad Fredrik tycker. Helt klart en hel del inspirerande och intressanta tankar poppade i allafall upp i mitt huvud. […]

 2. […] Härarbete. Vart arbetar du? Här eller där? Lyssna på Fredrik Härén, Interesting.org, i ett inspirerande samtal med Tomas Wennström på What’s Next. Det handlar om att arbeta där man är. Inte på ett kontor. Inte att blanda ihop med distansarbete. […]

 3. […] Kan du arbeta där du är? 27jun07 Whats’s Next har i sin senaste podcast intervjuat Fredrik Härén som tillsammans med sin bror skrivit boken “Härarbeta”. Boken bygger på att man ska få upp ögonen för att arbeta där man är. […]

 4. Helen Lee

  03. Jul, 2007

  Jag är född härarbetare! Har hela livet letat sätt att härarbeta och nu börjar tekniken komma ikapp…
  Tyvärr angående Tre:s mobila 3G som Fredrik pratar om. Hade sett fram emot en sommar i torpet med full internetuppkoppling (utlovat av tre säljare), torpet ligger 10 min från Linköping där full Turbo3 täckning finns, ca 3 Mbit/s, men här svajar det mellan 11kbit/s och som max 350 kbit/s och mottagningen kan ändra sej på en sekund från bra till 0. Rätt vad det är går det ner helt och blir 2G dvs ingen koppling alls. Sitter med stationär dator på plats utvald för bästa mottagning. Kontakter med tre ger en massa standardblajsvar som “många kopplar upp sej samtidigt” (klockan 1 på natten med bara bondgårdar runtomkring?skulle inte tro det)Försökte nyss genomföra en röstkonferens i Marratech, som kräver mindre än 250 kbit för att funka, helt hopplöst – 2 minuter klart direktljud och sedan svaj, urkoppling 2 min, sedan perfekt ljud 1 minut, bortkopplad igen osv osv.

  Så att sitta på en klippa med 3,6 Mbit/s vore en dröm men än så länge är det bara reklam (“köp konserverad gröt”) som vanligt helt utan förpliktelser för säljaren att uppfylla sina löften.
  Någon som kan ge en bättre stadig mobil leverantör som faktiskt fungerar på åtminstone minst 250 kbit/s och jag byter direkt..
  /Helen från torpet i Askeby

 5. […] Fredrik Hären är kreativitetsexpert och har en hel del intressanta tankar om var man ska jobba någonstans. I stället för att jobba på kontoret, varför inte jobba där du befinner dig för tillfället. Så länge det finns hotspots och internetuppkoppling så borde det inte vara några som hlst problem att jobba från caféer och barer. Intressant tanke. Att åka bort några veckor och jobba i Spanien eller någon annanstans för att bli mer kreativ och trivas bättre med sitt jobb och arbetsmiljö. Lyssna på senaste Whats Next podcast och hör vad Fredrik tycker. Helt klart en hel del inspirerande och intressanta tankar poppade i allafall upp i mitt huvud. […]

 6. […] Fredrik Hären är kreativitetsexpert och har en hel del intressanta tankar om var man ska jobba någonstans. I stället för att jobba på kontoret, varför inte jobba där du befinner dig för tillfället. Så länge det finns hotspots och internetuppkoppling så borde det inte vara några som hlst problem att jobba från caféer och barer. Intressant tanke. Att åka bort några veckor och jobba i Spanien eller någon annanstans för att bli mer kreativ och trivas bättre med sitt jobb och arbetsmiljö. Lyssna på senaste Whats Next podcast och hör vad Fredrik tycker. Helt klart en hel del inspirerande och intressanta tankar poppade i allafall upp i mitt huvud. […]

 7. […] vill jag tipsa om poddintervjun Arbeta där du är – “härarbete’ med kreativitetsexperten Fredrik Härén som Tomas Wennström på What’s Next genomförde 2007. En intervju som satt spår i mitt […]

 8. […] Tomas Wennströms blogg What’s Next kan man läsa en intervju med Fredrik Hären (Teos bror). Där säger […]