Vad journalister är rädda för
Posted on 08. Apr, 2008 by Kristin Heinonen in Uncategorized
Sofia på Same same but different skriver intressant om de nya vs. de gamla ledorden inom journalistik idag och ställer sig frågan vad de här orden betyder i den stora förändring mediehusen nu går igenom. De nya ledorden inom journalistik (transparens, socialisering, interaktivitet) handlar mycket om att öppna upp sitt material. Journalistik 2.0 är att redovisa och peka till källorna och inspirationen bakom berättelsen, samtidigt som man gör det möjligt att driva berättelsen framåt genom att sprida den till andra.
Men här tror jag tror att det finns en hård nöt att knäcka på redaktionerna. Den nöten har att göra med ett ord som jag saknade på listan över de ’klassiska’ ledorden, nämligen integritet.
För journalister av den gamla skolan handlar integritet mycket om att inte påverkas av andra och gå sin egen väg. Mina erfarenheter är att äldre journalister ser de nya möjligheterna med interaktivitet som ett hot just mot den egna integriteten. Att till exempel låta allmänheten kommentera på artiklar uppfattas som att journalistens arbete i sig inte är tillräckligt intressant eller korrekt för att kunna stå för sig självt, istället för att se det som en möjlighet att skapa en dialog med läsarna.
Ännu mera hotfullt för både journalisten och redaktionen blir det då en total öppenhet strax skulle avslöja en annan föga smickrande sida av medievärlden, nämligen den oändliga floden av rewrites. Jag misstänker att få journalister skulle tycka att det vore helhjärtat roligt att länka tillbaka till den där ursprungliga artikeln eller pressmeddelandet som redaktionschefen kom springande med två timmar tidigare, och därmed pietetsfullt redovisa för de egna läsarna exakt hur liten del av nyhetsarbetet som baseras på helt egna idéer. Å andra sidan skulle anonyma TT äntligen få den credd de förtjänar i nyhetsflödet, även om de själva i många fall skulle få strössla generöst med länkar till Reuters, AFP och BBC. För trist nog känns det som att originalitet och egna nyheter snart är lika utrotningshotade som torsken.
Själv skulle jag vilja att journalistisk integritet 2.0 är att våga länka till varenda inspirationskälla, släppa debatten fri och kunna ta diskussionen när den dyker upp. Just möjligheten att sprida och kommentera nyheter har skapat ett behov som aldrig förr av välarbetad journalistik som kvalitetsmässigt kan tåla ett par omgångar i bloggosfären.
Sofia
09. Apr, 2008
Kul att nån spinner vidare på det här, för det behövs en diskussion. Den där rädslan har jag snuddat vid i tidigare inlägg, men jag har argument där också, och har personligen svårt att förstå hur just en yrkesgrupp som journalister kan vara så rädda för något så demokratiskt. Jag är ju naiv nog att tro att just kåren brinner för demokrati.
Men rädslan är intressant, och en nöt att knäcka för alla pedagoger som ska försöka förklara det nya för de gamla.
Spinner vidare | Same same but different
09. Apr, 2008
[…] Senaste kommentarer Vad journalister är rädda för at What’s Next on Framtidens journalistiklord Fredruk on Framtidens journalistikSofia on Framtidens journalistikSofia on Framtidens journalistiklord Fredruk on Framtidens journalistik […]
Konsekvensneutrala normbildare | Same same but different
05. May, 2008
[…] Man bör dessutom fundera över konsekvensneutraliteten i högre utsträckning och bestämma sig för om man ska ha det som mantra, leva efter det fullt ut och försvara den, eller om man faktiskt ska överge den för att den inte passar in i det moraliska ansvar som pressen förväntas ta. (här kommer vin på det som Kristin Heinonen tog upp på What’s Next, nämligen integritet och oberoende, och utifrån det kanske man inte alls ska bry sig om vad folk tycker. Vilket kanske vore osmart om man vill behålla dem.) […]